Kako spriječiti da ne dođe do bolova u vratu, ramenima ili leđima!

Piše
Podijeli

Moj jako dobar prijatelj mi se već duže vrijeme žali kako ga sve zateže i da mu treba „masaža“.

Prije nekoliko godina je imao problema sa lijevom petom i često mu se ti bolovi vraćaju nakon nekog većeg napora.

Išao je na terapije ili masaže, ali su bolovi i ukočenost i dalje tu.

Imate li možda i Vi slična iskustva?

U svojoj se praksi svakodnevno susrećem s klijentima koji mi govore kako ponekad odu na masažu ili su išli na fizikalne terapije, namještanja ili injekcije, ali da im se bolovi brzo vrate nazad te da i dalje osjećaju zategnutost u različitim dijelovima tijela.

Kako spriječiti da do toga dođe i kako si sami možete pomoći?

Kratka povijest i sadašnjost

Prvo ćemo se vratiti kratko u povijest.

Promjene u korištenju ljudske energije možemo reći da su počele već davno, dolaskom parnog stroja kada se veliki broj ljudskih radnji postepeno počeo smanjivati, a potreba za boljim i svjesnijim kretanjem te korištenjem vlastitog tijela je postalo sve manje važno.

Prije dolaska parnog stroja čovjek je morao smislenije koristi svoje resurse i energiju, morao je više razmišljati, istraživati, jer bi u protivnom to značilo ugroženu egzistenciju i opstanak.
Danas svaki pojedinac koji radi u uslužnoj djelatnosti to jako dobro zna, ako ne radi nema prihoda (energije) te ostati zdrav i vitalan jednostavno se nameće kao moranje.

Današnji napredak moderne tehnologije i strojeva, koji rade bolje i učinkovitije od bilo kojeg čovjeka, a pritom ga ništa ne boli, natjeralo je i samog čovjeka da postepeno sve više ubrzava, što nikako nije u skladu sa prirodom njegovog tijela.

Danas definitivno možemo reći da postižemo sve više i imamo sve više, ali na drugu stranu to troši veliku količinu energije, vremena i novca te smanjuje potrebu za učenjem, promatranjem te osluškivanjem vlastitog tijela, misli i osjećaja.

Uređena okolina, ubrzavanje, velika količina informacija, konzumerizam, tjeraju naš um prema sve većim željama, postizanjima, ali i prema sve slabijem osjećanju sebe i vlastitog tijela.

Sve to povećava mogućnost pogrešaka, a time ozljeda i bolova.

Moderan način života sa sve manjom potrebom za učenjem, fizičkim kretanjem i povećanom količinom hrane, povećao je potrebu za vježbanjem i sportom, ali i sam sport i vježbanje nerijetko ide u istom smjeru u kojem ide i moderan način života.

Kako si sami možete pomoći?

Laganim i svjesnim vježbama iz programa "Oslobodi tijelo od bolova u leđima, vratu i ramenima" naučite kako na bezbolan i ugodan način ukloniti nakupljenu napetost i stres te na taj način i prevenirati nastanak većih bolova, a da vam odlazak na masažu bude zadovoljstvo, a ne potreba, dok će injekcije, lijekovi i ostale intervencije za vas biti stvar prošlosti.

 


Ivan Radičev autor je besplatnog 3-dnevnog online programa Oslobodi tijelo od bolova u leđima, ramenima i vratu na platformi mojPUT. Više o programu saznaj ovdje.

b2ap3_large_Tajna-sretnog-braka---Cover.jpg

Podijeli
Ivan Radičev

Moje ime je Ivan Radičev, manualni sam fizioterapeut, Osteopat, terapeut holističkog načina liječenja i promatranja tijela kao cjeline.

Osobno negativno iskustvo te želja za boljim poznavanje ljudskog tijela, njegove anatomije, fiziologije usmjerile su me na studij fizioterapije na kojem sam htio naučiti više o zdravlju, rehabilitaciji, liječenju i pomaganju drugima.

Osteopatija me naučila promatrati i liječiti ljudsko tijelo kao cijelinu.