Jesensko (pos)ustajanje? Kratki vodič za ostvarenje ciljeva

Piše
Podijeli

S dolaskom jeseni, dok još uvijek u sjećanjima nosimo slike i dogodovštine s godišnjih odmora, većina nas svakim danom sve više razmišlja o svojim zadacima i obvezama. U ludom rasporedu, u kojem djeca, partneri, šefovi i roditelji imaju svoje prohtjeve, lako je zaboraviti na vlastite želje i stremljenja.

Nedostatak samodiscipline i dobre organizacije

Nedostatak samodiscipline i dobre organizacije jedni su od ključnih razloga zašto tako lako odustajemo od svojih velikih ciljeva, ali čak i malih dnevnih obaveza.

Koliko puta vam se dogodilo da npr. razmišljate otići na trening, međutim gledanje filma vam se čini kao prikladnija opcija i tada sami sebi obećate: „sutra ću sigurno“, dok usputno smišljate razne vrste opravdanja i izgovora poput:  „vani je hladno“, „kasno je“ i slično“?  Kada i dođe to „sutra“, najčešće Vam uleti neka dodatna obveza zbog koje sutra potraje tjednima, a ponekad i mjesecima. 

Samodisciplina i dobra organizacija nisu kvalitete s kojima se rađamo, već vještine koje vježbamo i usavršavamo tijekom života.

Samodisciplinu možemo opisati kao sinonim upornosti i ustrajnosti. 

Dobra organizacija, s druge strane, nije ona u kojoj je sve isplanirano u minutu,  pa sami odlazak na WC uzrokuje blagu anksioznost jer nije u skladu s rasporedom, već određivanje prioriteta i vremena potrebnog za njihovo ostvarenje. Kako bismo se držali svog rasporeda i plana ostvarenja svojih ciljeva, potrebna nam je samodisciplina, a bez samodiscipline ne možemo niti imati raspored. 

Međutim, odakle početi i kako raditi na svojoj samodisciplini?

Prvenstveno se trebate pitati zbog čega mi je toliko teško držati se onoga što sam si odredio/la? 

Ponekad razlog leži u tome što cilj nije dobro postavljen.

Moram biti dobra majka ili uspješna poslovna žena ili trebam pospremiti stan i početi vježbati nisu dobro postavljeni ciljevi. Umjesto trebam ili moram, recite sami sebi : „želim“ ili radije odmah odustanite i postavite si cilj do kojeg vam je uistinu stalo.

Postavite svoje ciljeve jasno i pozitivno, preuzmite odgovornost za njihovo ostvarenje i obavezno ih zapišite na papir,  jer na taj način vježbat samodisciplinu.

Odredite svoje rituale

Primjerice, tjelovježba ili meditacija se vrlo često savjetuju kao jutarnji rituali uspješnih ljudi, međutim nigdje ne piše kako šalica kave ili čaja ne mogu biti sasvim dobri jutarnji rituali.

Trik je u stvaranju discipline bez obzira na koje ponašanje ili naviku se to odnosilo. Stoga, razmislite koji je to ritual koji vama odgovara i odredite vrijeme koje ćete za njega izdvojiti. Na taj način trenirate ustrajnost. Ukoliko čaj, kava, tjelovježba i meditacija nisu nešto što vam odgovara, možda možete probati s čitanjem par stranica knjige, doručkom ili toplom kupkom.

Odredite ključne točke u danu ili tjednu

Kako biste bili što bolje organizirani, odredite svoje ključne točke u danu ili tjednu, a zatim i vrijeme koje iziskuju.

Neke ključne točke u danu mogu biti sastanak, dječja priredba, druženje sa prijateljima.

Nakon toga izvršite procjenu vremena koja vam je potrebna kako biste došli do određenog mjesta te trajanje aktivnosti i procjenu vremena koja vam je za ostale oktivnosti u danu. Kako biste si olakšali, zapišite si i vodite svoj „mali raspored aktivnosti“.

Raspored napravite odmah ujutro kako vam dan ne bi prošao u kaosu i stresu.

Odredite „kradljivce vašeg vremena“

Koliko vremena provedete surfajući po Facebooku, odgovarajući na poruke na WhatsAppu ili Viberu?

Ako u svom planu nemate surfanje po društvenim mrežama, koje su jedne od najčešćih kradljivica vremena, lakše ćete ih izbjegavati i vrijeme posvetiti važnijim stvarima.

Odredite što sve može krenuti po zlu

Kada radite svoj raspored dana, pitajte se što sve može „uletiti“ i pomaknuti realizaciju vašeg cilja. Na neke stvari kao gužva u prometu, nevrijeme, nenadane vrijesti ne možemo utjecati i ovdje ne govorimo o njima, već o krivoj procjeni vremena potrebnog za izvršavanje zadatka ili krivoj procjeni vremena potrebnog za dolazak na neku lokaciju.

Stoga, kada god možete, krenite ranije i ostavite si barem pola sata u slučaju nepredvidih okolnosti.

Samodisciplina i dobra organizacija samo su dio slagalice koja je potrebna kako bi ostvarili svoje snove i ciljeve.

Ako vam je pri tome potrebna pomoć i podrška – tražite je.

Ako trebate nova znanja i vještine – pronađite ih i usvojite.

Ako vam je potrebno vrijeme za sebe – priuštite si ga.

Međutim, ne zaboravite kako je cilj bez plana samo želja.

 


Mirta Fraisman Čobanov autorica je besplatnog 3-dnevnog online programa Kako vratiti ravnotežu u svoj život na platformi mojPUT. Ako se ovih dana osjećate pod pritiskom i polako odustajete od ranije postavljenih ciljeva, možda vam ovaj kratki program može pomoći u tome da se pomaknete korak naprijed i vratite stvari u ravnotežu. Više o programu saznaj ovdje.

b2ap3_large_Tajna-sretnog-braka---Cover.jpg

Podijeli
Mirta Fraisman Čobanov

Mirta Fraisman Čobanov završila je 2001. godine studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer financije. Nedugo nakon toga, 2004. godine na Henley Management Collegu u Londonu u okviru MBA studija stječe diplomu „Executive Certificate“.

Zbog sve većeg interesa u pravcu razvoja ljudskih resursa 2007. godine započinje edukaciju iz Humanističko neurolingvističke psihologije, koju završava 2009. godine stjecanjem naslova trenera i coacha Humanističko neurolingvističke psihologije na studiju u Arizoni, USA. 2010. godine osniva Partus akademiju, odlazi u New York, USA gdje stječe naziv certificiranog hipnoterapeuta, priznatog od American Bord of Hypnotherapist. Istovremeno upisuje petogodišnji studij iz područja psihodrame, u okviru kojeg stječe naslov psihodramskog psihoterapeuta. 2011. godine na EBWK Management School Munchen stječe i certifikat Managementtrainera & business coacha, a godinu kasnije godine upisuje dvogodišnji studij iz područja „Clinical Expressive Art Therapy“, kojeg uspješno završava 2014. godine. 

Iza sebe ima održanih preko 1.200 predavanja i edukacijskih treninga iz područja poslovnog i osobnog rasta i razvoja te preko 4.500 sati individualnog rada s klijentima. Poduzetnica je i vlasnica Partus akademije. Voditeljica je i urednica emisije “Iza ogledala” na poslovnom fm, a surađuje i sa mnogobrojnim portalima i novinama u kojima dijeli svoje savjete i iskustva.

Ostali članci autora: Mirta Fraisman Čobanov