Kako prepoznati toksičan odnos?

Piše

U kakvom ste odnosu, najlakše ćete moći procijeniti prema kvaliteti ljubavi koja u njemu perzistira.

Ako postoji razumijevanje, podržavanje i poštovanje prema vama i vašim stavovima i ako partner vodi računa o tome kako se vi osjećate, tada se definitivno nalazite u ispunjujućem odnosu. U takvom odnosu osobe osjećaju duboku povezanost, mir i imaju osjećaj osobnog rasta.

„Cvijet na suncu cvjeta, a čovjek u ljubavi postaje čovjek.“

Phil Bosmans

 

Toksični odnosi

Sve one veze koje iscrpljuju emotivno, mentalno i fizički, demoraliziraju i u kojima se manipulira kroz osjećaj krivnje.

Najviše ih prepoznajemo u obiteljskim i partnerskim odnosima.

Mnoge osobe ne prepoznaju da su i takvom odnosu jer često vjeruju da je takav odnos normalan.

Osobe u takvim odnosima znaju reći da bi davno napustili partnera no obitelj i prijatelji ih sprječavaju uz navode kako ima i gorih slučajeva ( „Ne tuče te, dobro je“. )

 

Kako prepoznati toksičan odnos?

  1. Partner vodi evidenciju vaših pogrešaka (točno navodi kada ste i što napravili, kako i što ste trebali a niste…).
  2. Niste sigurni i preispitujete se možete li nešto reći (mišljenje, neka odluka, želja, zamjedba…).
  3. Niste spontani već dobro promišljate o onome što ćete reći.
  4. U razgovoru kao da „hodate po jajima“; sve provlačite kroz pitanja jeli to u redu ili nije i gledate na reakciju partnera.
  5. Način komunikacije partnera u vama izaziva osjećaj manje vrijednosti ( razni komentari na izgled, ponašanje, uspoređivanje s drugima…).
  6. Imate osjećaj straha u komunikaciji.
  7. Komunikacija je često indirektna uz poruku kako ste sebični. (Nitko nije bacio smeće. Izgleda da ću ja morati. Nije mi prvi put da sve radim.)

 

Kako prekinuti toksičan odnos?

Da bi nešto promijenili, prvo moramo osvijestiti.

Prepoznavanjem da smo u toksičnom odnosu počinje put prema promjeni.

Osoba kada odluči reći da je dosta takvom odnosu, počinje učiti voljeti i poštovati sebe. Ona ne samo da tim činom čini dobro sebi, ona čini dobro i toj osobi. Ponekad može pomoći metoda kidanja emocionalnih veza koju koristim u radu s klijentima.

Partneri koji imaju toksičan odnos stvorili su emocionalnu povezanost koja im na neki način ne dozvoljava da se pomaknu s mjesta. Kada se na podsvjesnoj razini napravi presijecanje emocionalnih veza, oni puno brže dobiju uvide i počinju raditi na promjeni svoga ponašanja. Neki ostaju skupa, a neki ne.

Voljeti znači prepoznati sebe u drugome.

 


Više o ovoj temi saznaj kroz online program Tajna sretnog braka.

b2ap3_large_Tajna-sretnog-braka---Cover.jpg

Karmen Kmetović Prkačin

Karmen Kmetović Prkačin je psihoterapeutkinja, vlasnica UMUS savjetovališta te autorica knjiga Vodič kroz razvod i Vodič za sretan brak. U braku je više od 14 godina, majka dvoje djece. U svom savjetovalištu često radi s parovima koji žele unaprijediti partnerske odnose.