Kako muškarci i žene reagiraju na stres?

Piše
Podijeli

Kako ćemo reagirati na stresnu situaciju ovisi o raznim čimbenicima: vrsti situacije, koliko je zahtjevna, koliko kontrole nad njom imamo.

Jedna od definicija stresa kaže kako je stres sve ono što uzrokuje promjenu u životu i što ‘tjera’ osobu na prilagodbu.

Iskreno, čitav život prilagođavamo se promjenama: polazak u vrtić, školu, selidbe, nova poznanstva, ljubavi, razočaranja, putovanja, zapošljavanja, gubici, starenje itd.

Nekada su te prilagodbe brže, a ponekad sporije. 

Što se događa u organizmu muškarca i žene?

Organizam pod stresnom situacijom nastoji povratiti poremećenu ravnotežu. Prema nekim istraživanjima za vrijeme stresa kod muškaraca se u krv izlučuju veće količine norepinerfina i kortizola hormona koji omogućuje organizmu dodatne količine energije, dok se kod žena izlučuje više endorfina, neurokemijske tvari koja smanjuje bol i čini da se dobro osjećamo s drugom osobom.

Također se izlučuje i veća količina oksitocina-neurohormona koji žene potiče na prijateljsko ponašanje prema djeci i bliskim osobama.

Recimo kada bi razbojnik napao muškarca oni bi se radije borili ili pobjegli, dok bi žene nastojale smanjiti napetost i ublažiti situaciju. Žene žele ublažiti odnos s „neprijateljem“ i privući ga na svoju stranu kaže znanstvenica S.Taylor.

Razbojnik je usred noći provalio u stan starije žene želeći ju opljačkati. Ona se probudila usred pljačke rekavši mu; „Mladiću, čini mi se kako ti je hladno. Hoćeš li malo juhice? Pristao je. Uz pileću juhicu dobio je i jezikovu juhu. I nije se bunio kada je pozvala policiju. Što bi napravio muškarac? Vjerojatno se ne bi ni probudio.

U navodu M.Rijavec i D.Miljković

Stres i emocije

Žene su otvorenije u izražavanju svojih emocija i komuniciranju s drugima kada treba riješiti različite stresne situacije, dok muškarci više vole sami izlaziti na kraj sa svojim stresovima.

Muškarci više kontroliraju svoje emocije, susprežu ih te ne vole govoriti o bolnom događaju.

Više su skloni otići van i nešto raditi nego sjediti u kući i plakati.

Tugovanje

Nakon bolnog događaja žene su sklonije potražiti pomoć, bilo bliske ili stručne osobe.

Muškarac dopušta tugu samo kada je sam.

Iako je stručna pomoć dokazano učinkovita, problem je što je muškarci rijetko traže.

Plakanje

Ako plakanje definiramo kao svako stanje u rasponu od vlažnih očiju do glasnog jecanja, žene u prosjeku plaču pet puta mjesečno dok muškarci jednom mjesečno.

Razlika je i biološki uvjetovana jer muški spolni hormon testosteron može zakočiti plakanje dok ga prolaktin kojeg žene imaju više, može potaknuti.

Količina plakanja ovisi o brojnim čimbenicima. Jedan od njih je i stil emotivnog vezivanja. Oni koji se ne boje bliskosti s drugim osobama, koji osjećaju sigurnost u vezi i koji dopuštaju da ih se voli, plaču više i lakše od onih koji su emocionalno zakočeni i nesigurni.

Ako plačeš onda si „slabić“. Ako ne plačeš onda si „neosjetljivo kopile“.

Nepoznati autor

 


Karmen Kmetović Prkačin autorica je online programa Tajna sretnog braka na platformi mojPUT. Više o programu saznaj ovdje.

b2ap3_large_Tajna-sretnog-braka---Cover.jpg

Podijeli
Karmen Kmetović Prkačin

Karmen Kmetović Prkačin je psihoterapeutkinja, vlasnica UMUS savjetovališta te autorica knjiga Vodič kroz razvod i Vodič za sretan brak. U braku je više od 14 godina, majka dvoje djece. U svom savjetovalištu često radi s parovima koji žele unaprijediti partnerske odnose.