Kako se motivirati?

Piše
Podijeli

„Ne mogu danas, budem sutra“, „Stignem napraviti izvještaj kroz 5 dana“, „Pripremit ću se za sutrašnji sastanak popodne“, česte su fraze koje čujemo od zaposlenika, menadžera i lidera, kako bi efikasno ili manje efikasno odgodili trenutne obaveze.

Međutim, radi li se tu stvarno o (ne)mogućnostima i manjku vremena ili o nečemu drugom, primjerice motivaciji?

Biti motiviran znači imati poticaj, energiju i inspiraciju za obavljanje zadatka, no što kada nedostaje nešto od navedenog?

Kažu, kada postoji volja, pojavi se put i način.

Budući da se teško osloniti na okolinu i druge kada je u pitanju motivacija, najbolje je naučiti kako samostalno osigurati visoku razinu motivacije, pronaći svoje unutarnje motivatore te posljedično osigurati ostvarenje željenih ciljeva i rezultata.

Motivacija proizlazi iz Vaših potreba i vrijednosti, odnosno onoga što Vam je uistinu važno. Zapišite Vaših 5 vrijednosti i potreba na poslu (npr. efikasnost, dobra komunikacija, izvrsnost, dobra radna atmosfera, potreba za priznanjem) i pratite njihovo ostvarenje svakodnevno kroz barem 66 dana. Svaki dan ocijenite ocjenom od 1 do 5 koliko ste zadovoljni postignutim. Ako je ocjena niska, razmislite što možete učiniti idući dan drugačije kako biste se približili onome što želite. 

Što se tiče unutarnje motivacije, najčešći motivatori koji nas potiču na ostvarenje rezultata su ciljevi, uvjerenja i potreba za samoostvarenjem. Kako biste ih potaknuli, čak i kada je teško ili gubite volju, predlažemo Vam slijedeće taktike:

  1. Natjerajte se započeti – kažite sami sebi (radit ću samo 5 minuta i onda mogu prestati). Motivacija često dolazi tek nakon što nešto krenemo raditi. Ne morate biti specijalno inspirirani kako biste krenuli, niti morate previše razmišljati, samo krenite.
  2. Zapišite svoje ciljeve i potrudite se da budu specifični, mjerljivi, dostižni, realni i vremenski određeni. Npr. želim do 30.03. završiti projekt.
  3. Svaki puta kada ste spontano motivirani, zapišite što Vas je motiviralo. Razmislite možete li iskoristiti istu strategiju namjerno u nekim drugim situacijama. 
  4. Fokusirajte svoju pažnju više na „putovanje“, a manje na rezultat. Nastojte uživati u svakom koraku, koliko god bio težak. Dajte u svakom trenutku najbolje od sebe, a rezultat će doći kao nagrada uloženog truda prije ili kasnije.
  5. Napravite plan kako ponovno potaknuti svoju unutarnju motivaciju i razradite ga u male korake koji nisu preteški.
  6. Sjetite se konačnog cilja kada izgubite motivaciju.  Možete si vizualizirati sliku ono ga što će se dogoditi ako uspijete. Nekima pomaže i vizualizacija slike onoga što će se dogoditi ako ne uspiju.

I za kraj, pripremite se unaprijed za trenutke kada ćete biti obeshrabreni i razočarani. Smislite male nagrade, rascjepkajte velike zadatke na manje i nagradite se za svaki uspješno dovršen zadatak. Napravite strategiju kojom ćete spriječiti odustajanje.

 


Mirta Fraisman Čobanov autorica je besplatnog 3-dnevnog online programa Kako vratiti ravnotežu u svoj život na platformi mojPUT. Ako se ovih dana osjećate pod pritiskom i polako odustajete od ranije postavljenih ciljeva, možda vam ovaj kratki program može pomoći u tome da se pomaknete korak naprijed i vratite stvari u ravnotežu. Više o programu saznaj ovdje.

b2ap3_large_Tajna-sretnog-braka---Cover.jpg

Podijeli
Mirta Fraisman Čobanov

Mirta Fraisman Čobanov završila je 2001. godine studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer financije. Nedugo nakon toga, 2004. godine na Henley Management Collegu u Londonu u okviru MBA studija stječe diplomu „Executive Certificate“.

Zbog sve većeg interesa u pravcu razvoja ljudskih resursa 2007. godine započinje edukaciju iz Humanističko neurolingvističke psihologije, koju završava 2009. godine stjecanjem naslova trenera i coacha Humanističko neurolingvističke psihologije na studiju u Arizoni, USA. 2010. godine osniva Partus akademiju, odlazi u New York, USA gdje stječe naziv certificiranog hipnoterapeuta, priznatog od American Bord of Hypnotherapist. Istovremeno upisuje petogodišnji studij iz područja psihodrame, u okviru kojeg stječe naslov psihodramskog psihoterapeuta. 2011. godine na EBWK Management School Munchen stječe i certifikat Managementtrainera & business coacha, a godinu kasnije godine upisuje dvogodišnji studij iz područja „Clinical Expressive Art Therapy“, kojeg uspješno završava 2014. godine. 

Iza sebe ima održanih preko 1.200 predavanja i edukacijskih treninga iz područja poslovnog i osobnog rasta i razvoja te preko 4.500 sati individualnog rada s klijentima. Poduzetnica je i vlasnica Partus akademije. Voditeljica je i urednica emisije “Iza ogledala” na poslovnom fm, a surađuje i sa mnogobrojnim portalima i novinama u kojima dijeli svoje savjete i iskustva.

Ostali članci autora: Mirta Fraisman Čobanov