5 konkretnih savjeta što činiti u teškim vremenima

Piše
Podijeli

Kada biste malom djetetu od šest godina trebali objasniti što je to osobni razvoj, što biste mu rekli?

Siguran sam da ćete barem kratko zastati nad ovim pitanjem. Osobni razvoj se može definirati kao kontinuirani proces učenja kako bismo postali najbolja verzija sebe – i to kroz postavljanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva. Nažalost, dosta naših ciljeva i planova „palo je u vodu“ uslijed neplaniranih događaja koji su nas zadesili u prošloj godini.

Vrijeme u kojem se nalazimo je izuzetno teško i izazovno za neke pojedince, jer se neki muče s osnovnim funkcioniranjem u svakodnevnom životu. Ne znaju što im je činiti te lako padaju pod utjecaj ljutnje, tuge, straha, krivnje ili razočaranja.

Kada nam se čini da se „svijet okomio na nas“ može biti vrlo teško vidjeti dalje od trenutka u kojem se nalazimo, a kamoli pronaći energiju da bismo radili stvari koje nas obično čine sretnima.

Na sreću, uvijek postoji nešto što možemo napraviti ne samo da bismo se osjećali bolje, već i da bismo radili na svom osobnom razvoju u ovom ludom periodu.

Evo pet konkretnih savjeta što činiti u teškim vremenima:

1. Dozvolite si da osjećate neugodne emocije

Jedna od najvećih pogrešaka koju možemo napraviti jest izbjegavati neugodne emocije „pod svaku cijenu“.

Neki od nas i na samu pomisao na emocionalnu nelagodu „bježe“ u raznorazna ponašanja i distrakcije, kako bi izbjegli neugodnu stvarnost koja im se događa pred očima. To suštinski ne rješava problem, već ga samo prolongira.

Dozvolite sami sebi da uzmete malo vremena kada vas obuzmu neugodne emocije. Sjednite i samo dišite – koliko god vremena je potrebno. To će vam pomoći da procesirate svoje misli i osjećaje na puno kvalitetniji način nego izbjegavanjem.

 

2. Oslonite se na bliske prijatelje

Prijatelji i članovi obitelji predstavljaju sigurnu luku u kojoj možemo usidriti svoj brod kada nam je teško.

Ne biste vjerovali koliko običan razgovor s osobom koja vam znači može biti djelotvoran. Mnogi ljudi misle da nije dobro pričati o neugodnim emocijama jer tako samo pojačavaju svoje probleme, te se zbog toga izoliraju i povlače u sebe.

Naprotiv – govoreći o svojim emocijama, bez straha od osude, može nositi puno benefita sa sobom.

 

3. Svakoga dana osvijestite ono u čemu ste dobri

Siguran sam da je vaš život prepun uspješnih događaja koji su vam često pružali izvor motivacije u teškim vremenima. A ovo ludo vrijeme u kojem se trenutno nalazimo je ništa drugo nego prolazno stanje.

Uzmite komad papira i napišite barem tri svoje dobre strane (iako se možda osjećate kao da nemate nijednu).

Odaberite jednu od njih, zatvorite oči i vizualizirajte sliku kada ste se osjećali baš tako.

Dopustite tom osjećaju da vas potpuno obuzme.

 

4. Meditirajte

Čak i ako niste skloni meditaciji, okušajte se u njoj.

Meditacija nam pomaže da osvijestimo moć sadašnjeg trenutka, otpuštajući apsolutno sve brige i neugodne misli koje nas muče u tom trenutku. Jednom sam pročitao izreku koja kaže da je tišina naš najbolji učitelj – ima istine u tome!

Meditacija nam pomaže da otkrijemo i istražimo jednu dublju razinu u nama, u kojoj se uistinu možemo povezati sami sa sobom. Slobodno odaberite onu vrstu meditacije koja će vama najbolje odgovarati – izbora je napretek, a ostvareni učinak može biti iznenađujući!

 

5. Brinite o sebi

Nikada nemojte podcjenjivati snagu brige o sebi kroz pravilnu ishranu, vježbanje i kvalitetan san.

Iako navedeno može biti veliki izazov u trenutnom vremenu, važno je prisjetiti se koliko dobrih stvari donose našem fizičkom, ali i psihološkom zdravlju.

Svježi sokovi, lagani obroci i više kraćih odmora mogu biti pun pogodak za tijelo koje je pod visokom razinom stresa.

 


Sandro Kraljević autor je programa Samopouzdanjem do uspjeha na platformi mojPUT.eu. Više o programu saznaj ovdje.

b2ap3_large_Tajna-sretnog-braka---Cover.jpg

Podijeli
Sandro Kraljević

Sandro Kraljević je psiholog, vlasnik tvrtke Mind Lab d.o.o. iz Zagreba specijalizirane za primijenjenu poslovnu psihologiju. Autor je knjige "Kako preživjeti u suvremenoj džungli", najprodavanijeg psihološkog priručnika u 2020. godini. U svom radu najviše voli surađivati s ljudima koji su spremni ulagati u svoj osobni i profesionalni razvoj kako bi otkrili svoje skrivene potencijale i postali zaista najbolja verzija sebe.